Jak
to możliwe, gdy nawet w Wikipedii czytamy:
„Hřib kovář
(Boletus luridiformis
Rostk.
1844),
je jedlá a velmi dobrá houba z čeledi hřibovitých.” cs.wikipedia.org
Troje
dzieci i tyleż samo dorosłych spod Gór Orlickich trafiło do
szpitali. No tak, ale jeśli borowika ceglastoporego obrabia się
termicznie mniej niż 10 minut … pardubice.idnes.cz
W
czasie dwóch tygodni wakacji na Pomorzu trzy razy jedliśmy takie
(jak na zdjęciu – smaczne było z nich śniadanie) piękne
borowiki i nic – najmniejszych problemów. Ale były bardzo
dokładnie ugotowane / usmażone.
Co
ciekawe -zarówno na Pomorzu, jak i w Beskidzie Niskim – miejscowi
grzybiarze unikają zbierania borowików ceglastoporych. Nie chcą
się do nich przekonać - może dlatego, że innych grzybów naprawdę tam nie brakuje.